Ikke-kategoriseret

Denne bundmaling skal du vælge til din båd

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Når den nye sejlsæson begynder, skal båden gøres klar. Den skal rengøres, primes og males, så den er klar til at komme i vandet og sejler gnidningsfrit gennem bølgerne. Bundmaling til båd er én af de vigtigste elementer, der sikrer, at din båd ikke bliver invaderet af organismer, der kan skade din båd og samtidig holdes glat, så den glider let gennem vandet. I denne artikel har vi fokus på de forskellige former for bundmaling, der findes på markedet, så du kan blive klogere på, hvilken bundmaling, der er den rigtige for dig.

Med eller uden biocider?

Overordnet findes der to forskellige typer bundmaling: med eller uden biocider. Biocider er giftige stoffer, der holder invaderende organismer væk. Om du skal vælge biocidfri bundmaling eller ej kommer af på, hvor din båd ligger. Hvis den ligger i havet året rundt, bør du vælge bundmaling med biocider, da malingen ellers ikke er effektiv nok. Hvis din båd dog kun ligger begrænset tid i vandet, bør du bruge en biocidfri bundmaling som f.eks. Hempel Silic One. I nogle tilfælde er det endda et påbud at bruge biocidfri bundmaling, da det er mere miljøvenligt og kræver færre forholdsregler.

Selvpolerende bundmaling

Selvpolerende bundmaling er uden tvivl det mest populære valg. Den har nemlig nogle gode egenskaber. Den er delvis opløselig og polerer overfladen af under sejlads. Overfladen bliver på den måde hele tiden eksponeret for nye aktive stoffer, der beskytter båden mod begroning. Selvpolerende bundmaling sikrer også, at du faktisk ikke skal slibe bunden hvert år, inden du påfører ny maling, men i stedet kun hvert 5. eller 10. år. Det sparer dig en del tid, når du kan nøjes med en grundig vask med børste eller let højtryksrens.

Hård bundmaling

Ved hård bundmaling opløses bindemidlet ikke, efterhånden som aktivstofferne udskilles. Det bliver siddende, og det betyder, at bunden skal slibes, inden der påføres ny maling. Det gode ved hård bundmaling er, at det er meget modstandsdygtigt over for mekanisk slitage, og så er det et oplagt valg til hurtige motorbåde samt de både, der transporteres på anhænger eller trækkes op på land hver gang de ikke er i brug.

Blød bundmaling

Ved blød bundmaling opløses aktivstofferne i malingen samtidig med størstedelen af bindemidlet. Bundmalingen eroderer altså langsomt. Blød bundmaling egner sig især til træbåde, herunder kuttere. Det skal lige nævnes, at blød bundmaling ikke bare kan påføres ovenpå hård eller selvpolerende malinger eller omvendt. Båden skal slibes og behandles med primer først. Du skal derfor vide, hvad der tidligere er blevet gjort – eller alternativt, huske at slibe og bruge primer inden maling med blød bundmaling.

Write A Comment